TRONOS și lumina sufletului nostru – sărbătoarea Crăciunului


Tronos este mai mult decât un cor sau un grup psaltic, este „o stare”, este o familie, este rodul dragostei Părintelui Mihail pentru elevii săi. Am mai spus lucrul acesta și sper ca el să se așeze în sufletul fiecărui cititor. De câțiva ani încoace, perioada premergătoare praznicului Nașterii Domnului a dat contur, în ceea ce privește activitatea grupului psaltic, unor manifestări cultural-artistice devenite acum tradiționale.

Aș aminti aici cea mai veche colaborare a Tronosului cu Parohia „Sfinții Împărați”-Parcul Călărași, care a organizat până în acest an, 13 ediții ale unui concert de colinde cu caracter caritabil.

Apoi, Concertul caritabil „După datini, colindăm!”, organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO), ajuns la a 13-a ediție, de asemenea, și care se bucură de un parteneriat frumos cu Biblioteca Națională.

Concertul tradițional de Crăciun „Răsăritul cel de Sus“, organizat de Centrul de presă Basilica, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei, la care corul Tronos a participat la 11 ediții. 

Din buchetul concertelor de colinde nu poate lipsi „Răsunet blând de clopoței”, găzduit de Parohia „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Capitală, ajuns anul acesta la a 7-a ediție.

Concertul de colinde și cântece patriotice de la Palatul Parlamentului, o frumoasă colaborare între Patriarhie și Armata Română, între Corul Tronos și Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale; un concert plin de emoție divină împletită cu simțirea patriotică românească. Evenimentul este organizat de Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României, și a ajuns la a treia ediție. 

Acestea sunt colaborările cele mai însemnate, lor adăugându-li-se concertele de colinde organizate la Ateneul Român, Sala Dalles, pe Arena Națională, în Catedrala Patriarhală și în alte Catedrale mitropolitane sau arhiepiscopale din țara noastră (Timișoara, Suceava), mănăstiri sau în biserici de enorie. 

Cu o activitate neîntreruptă de peste două decenii și jumătate, Grupul psaltic TRONOS este unul dintre cele mai apreciate din România. A susținut peste 170 de concerte în țară și străinătate. Se cuvine să amintesc aici pregătirea acestor momente, care au împletit bucuria cu jertfelnicia, mai presus de încercări fiind entuziasmul pentru tot ce e nobil și frumos în dragostea de a vesti sărbătoarea Nașterii Domnului prin colinde. Momentele de mâhnire ale unor repetiții dispăreau, în lumina concertelor, unde dragostea și aplauzele publicului auditoriu făceau ca toate supărările să se risipească, asemeni luminii care risipește întunericul.

La finalul Anului Comemorativ dedicat imnografilor și cântăreților bisericești – în Patriarhia Română, adresez ani muzicali mulți și rodnici, tuturor imnografilor și psalților membri ai Grupului psaltic Tronos precum și tuturor celorlalți, colaboratori sau prieteni, frați întru credință, care slujesc Biserica noastră strămoșească.


Lasă un comentariu