TRONOS


Grupul psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale

Grupul psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale este cel mai cunoscut grup de muzică bizantină de la noi din ţară. Numele amintește de una dintre cetele îngerești, numită „Tronuri” şi i-a fost atribuit în anul 2007 de Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sub conducerea dirijorului şi fondatorului său, părintele Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, grupul a susţinut concerte pe multe scene muzicale, în catedrale şi biserici din ţară şi străinătate, precum și în diverse instituții culturale din România (Ateneul Român, Opera Națională din București și Cluj, Sala Palatului, Palatul Parlamentului etc.).

Alcătuit în anul 1997 din psalții Catedralei Patriarhale din Bucureşti, cei care au constituit la început nucleul, Grupul a atras în timp preoți, diaconi, studenți şi elevi teologi, dar şi iubitori de muzică bizantină din alte domenii (medici, ingineri, arhitecți ș.a.). 

Pe lângă activitatea liturgică şi misionară, este implicat în dezvoltarea şi promovarea muzicii bizantine pe teritoriul ţării noastre, prin emulația ce a produs-o în rândul tinerilor şi grupurilor de muzică bizantină de la noi. Desigur, lucrul acesta se datorează sprijinului Părintelui Patriarh DANIEL, precum şi posturilor de Radio şi Televiziune Trinitas ale Patriarhiei Române. Astfel, Grupul psaltic a primit Ordinul Sanctus Stephanus, din partea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în anul 2013, iar dirijorul grupului, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni în anul 2014; Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur în anul 2016, precum și Ordinul Maica Domnului Rugătoarea în anul 2022, pentru întreaga activitate misionară.

De-a lungul anilor, Grupul psaltic TRONOS a imprimat mai multe compact-discuri şi două dvd-uri şi a primit aprecieri pentru sonoritatea specifică, aparte, asigurată de glasuri de o pătrunzătoare forță de vibrație şi o nobilă cantabilitate. De asemenea, prin colaborarea unor membri ce au dovedit calități în domeniul componisticii, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române au fost editate, până în prezent, în colecția „TRONOS”, o frumoasă Antologie de colinde, Slujba Sfântului Dimitrie cel Nou, precum şi Slujba Sfinților Împărați Constantin și Elena, sfinţii ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Pentru membrii grupului TRONOS, atenția pentru acuratețea interpretării partiturilor este dublată de dragostea şi respectul pe care îl au față de mesajul textului liturgic, arătând astfel că melodia slujește cuvântului şi rugăciunii.

Participări la evenimente istorice 

Vezi evenimentele pe larg aici: 

https://psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com/category/evenimente-istorice/

 Înmormântarea Părintelui Patriarh Teoctist

În data de 30 iulie 2007, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist a trecut la cele veşnice. A fost înmormântat vineri, 3 august 2007, trupul său neînsufleţit fiind înhumat în Catedrala din Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Peste 8.000 de credincioşi au asistat în Dealul Mitropoliei la funeralii. Răspunsurile la slujba înmormântării au fost date de grupul de psalți al Catedralei Patriarhale, condus de Protopsaltul Mihail Bucă.

Sfinţirea bisericii reconstruite, din incinta Palatului Cotroceni

Duminică, 11 octombrie 2009, a avut loc slujba Sfinţirii bisericii reconstruite, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah“, din incinta Palatului Cotroceni. Slujba de Sfinţire a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii, prima după 60 de ani. Răspunsurile au fost date de o parte a Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, condus de Arhid. Mihail Bucă.

Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe – Creta, 2016

În seara zilei de 25 iunie 2016, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale a susținut un concert în cadrul programului muzical organizat de Ordinul „Sfântul Andrei” al Arhonților Patriarhiei Ecumenice, în închiderea lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. 

Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales în Catedrala Patriarhală 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit joi, 30 martie 2017, la Palatul Patriarhiei, pe Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, aflat într-o vizită oficială în România. Un alt moment important l-a reprezentat vizita Catedralei Patriarhale, unde prinţul a aprins o lumânare şi s-a recules. În biserică, el nu a mai fost însoţit de către Patriarhul Daniel, ci doar de către Înaltpreasfinţitul Nifon, care i-a fost şi ghid în interiorul bisericii oferindu-i o serie de detalii despre acest aşezământ. Pe tot parcusul vizitei Prinţului Charles în Catedrala Patriarhală, grupul psaltic Tronos, condus de Arhid. Mihail Bucă, a interpretat un scurt moment de rugăciune.

Înmormântarea Regelui Mihai I

În data de 16 decembrie 2017, în Sala Tronului a Palatului Regal din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, Regele Mihai, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul TRONOS. Grupul Psaltic Tronos a participat apoi la slujba funeraliilor a Majestății Sale Regele Mihai I, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală. 

Sfințirea Clopotelor Catedralei Naționale

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit în data de 3 septembrie 2018, cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului, înainte de ridicarea lor în turnul-clopotniţă. La slujbă au participat Preasfinţiţii Părinţi Episcopi-vicari Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujitorii de la Paraclisul Catedralei Naţionale, precum şi membri ai echipei de coordonare a lucrărilor. Răspunsurile au fost date de o parte a Grupului psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, condus de Arhid. Mihail Bucă.

Sfințirea Catedralei Naționale

Sfințirea Catedralei Naționale a avut loc în data de 25 noiembrie 2018, în prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. La eveniment au luat parte peste 30.000 de credincioși din țară și din diaspora. Proiectul Catedralei, deși planificat imediat după Războiul de Independență a României (1877-1878), s-a concretizat abia la 100 ani după Marea Unire, în timpul Preafericitului Părinte Patriarhul Daniel, sfințirea catedralei din Dealul Arsenalului reprezentând momentul definitoriu pentru Anul Centenarului.

Vizita Papei Francisc în România

În data de 31 mai 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc a vizitat Catedrala Națională, unde grupul psaltic Tronos a susţinut un scurt program de cântări pascale. Evenimentul a fost unul de mare amploare. Catedrala Națională a fost plină de invitați de seamă, personalități ale Statului Român, membri ai Casei Regale, oameni de cultură, profesori universitari și clerici ai Arhiepiscopiei Bucureștilor.


Proiecte culturale

* Theoria and Praxis of the Psaltic Art” – 17-21 octombrie 2006 – Atena, Grecia; împreună cu Maeștrii Artei Muzicii Bizantine, conduși de Achilleas Haldeakis, la invitația Profesorului Grigorios Stathis.

* Concert internațional de Muzică Bizantină „Bucuria Învierii”– 28 mai 2008 – Sala Palatului, Bucureşti. La eveniment au fost invitate grupuri de muzică bizantină din Rusia, Grecia și Serbia.

* 1 octombrie 2011: concert în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecilor” la Biblioteca Academiei Române.

* 20-22 aprilie, la Köln – Germania, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de muzică contemporană „Forum Neuer Musik”, organizat de Radio Deutschlandfunk, cu tema „Compozitorii în dialog cu Dumnezeu”.

* 18 octombrie 2012: Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la proclamarea independenței Albaniei, la Biserica „Sf. Nicolae Dintr’o zi” a avut loc un eveniment cultural. Corul Tronos al Catedralei patriarhale a susţinut apoi un concert de cântări religioase în limbile română şi albaneză.

* 17 august 2014: „Concert vocal-simfonic închinat Sfinților Brâncoveni”, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, la Ateneul Român.

* 31 octombrie 2014 – H Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής – Concert aniversar cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la Marea Reforma din Muzica Bizantină – organizat la Tesalonic, Grecia.

* 15-19 septembrie 2015: L’ENSEMBLE TRONOS : LA TRADITION ORTHODOXE BYSANTINE AUX RENCONTRES POLYPHONIQUES DE CALVI – La a 27-a ediție a Festivalului / întâlnirilor de cântece polifonice de la Calvi –„A’ l’iniziu c’era a voce” ce s-a desfășurat în orașul Calvi din Insula Corsica.

* Concert la Meielec, Polonia – pe 25 august 2016 în cadrul celei de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică.

* În cadrul Festivalului „Muzică în vechea Cracovie”, pe 28 august a susținut un concert în Biserica Franciscană din Cracovia.

* În anul Centenar 2018, Grupul psaltic al Catedralei Patriarhale a adunat un număr de peste 100 de membri, între care şi colaboratori din toate provinciile istorice româneşti, în cadrul concertului intitulat „Uniți prin Centenar” – pe scena Sălii Palatului din Capitală, alături de Orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

* De asemenea, a reușit câteva colaborări de excepție cu Orchestra Metropolitană Bucureşti, dovedind astfel că are sensibilitate muzicală nu doar în spațiul liturgic ci şi pe scenele muzicale unde sunt puse în evidență iubirea de ţară şi neam, de trecutul, prezentul şi viitorul acestui popor.

* Concert bizantin la Parlamentul European de la Brussels, aprilie 2019.  Concertul a avut loc în cadrul evenimentului ExpoRomânia Bruxelles, organizat în contextul președinției României la Consiliul Europei. Evenimentul ExpoRomânia Bruxelles, desfăşurat pe parcursul a trei zile, 10 – 12 aprilie 2019, a cuprins o serie de manifestări culturale: expoziție de pictură a marelui Horia Bernea, expoziție de costume populare, de produse artizanale, de carte, lansare de carte, conferințe, momente muzicale etc. La manifestările culturale au fost prezenţi Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, alţi reprezentanţi din diaspora ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Parlamentului European, precum și membri ai reprezentanților Ambasadei României la Bruxelles și Institutului Cultural Român.

Proiecte în pandemie

* O sută de psalți din ţară, coordonați de arhid. Mihail Bucă, au realizat un proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În plină pandemie, psalții s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă” – imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și distribuit de mii de ori – aprilie 2020.

* După ce în urmă cu o săptămână la inițiativa Arhid. Mihail Bucă 100 de psalți au interpretat, fiecare de la casa lui, imnul „Apărătoare Doamnă”, în ajunul Floriilor Grupul Psaltic Tronos au interpretat Troparul Sărbătorii.

* „Ofrandă Cuviosului Dimitrie” este unul dintre cele mai apreciate videoclipuri ale Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi a fost lansat la începutul Sărbătorii Sfântului Dimitrie, octombrie 2020.


Proiecte caritabile

https://psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com/tag/concerte-caritabile/

Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne îndeamnă să-i cercetăm pe cei bolnavi, pe cei aflați în suferință, iar noi încercăm cu ajutorul muzicii bisericești și a mesajului cântărilor specifice praznicelor Nașterii și Învierii Domnului să vă deschidem sufletele față de această poruncă dumnezeiască.

La invitația Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO), Corul TRONOS a susținut, an de an, începând cu anul 2010, concerte caritabile intitulate: „După datini, colindăm” și „Pași în lumina Învierii”, la Biblioteca Națională din București precum și la Biserica „Sfântul Elefterie” din Capitală.

Între actele de binefacere ale corului Tronos se numără și campaniile:

* Alături de Cristina – concert caritabil organizat în anul 2009, în Sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

* Să-l ajutăm pe micuțul Siluan” – în anul 2010, Concert caritabil pentru ajutorarea micuțului Siluan Bota în vederea efectuării transplantului de ficat. Eveniment găzduit de Biserica „Sfinții Împărați-Parcul Călărași” și Biserica „Enei” din București.

* Cu inima alături de Antonia, concert umanitar, organizat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” – Bariera Vergului, în anul 2017.

* Împreună pentru Sara Nukina, concert umanitar organizat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin şi Elena” – Bariera Vergului, în anul 2019.

* Artiști pentru viață: Arena Națională a găzduit pe 3 decembrie 2021, un eveniment-maraton muzical, în care au vibrat vocile unora dintre cei mai cunoscuți artiști din România. Interpreți, formații corale sau coregrafice care abordează toate genurile muzicale, pentru toate vârstele, au lansat un apel muzical la solidaritate în lupta împotriva pandemiei, în cadrul concertului. Evenimentul a fost transmis în direct de Televiziunea Română și pe rețele de socializare. Concertul a avut loc fără public, cu scaunele goale, ocupate simbolic de inima fiecăruia dintre cei peste 56.000 de români care și-au pierdut viața în lupta cu virusul.

* Sărbătoarea Crăciunului, Lumina Sufletului Nostru – eveniment caritabil găzduit de Sala Dalles din Capitală, pentru Irene-Ecaterina. Încasările provenite în urma vânzării biletelor au fost virate către Secția de Onco-hematologie Pediatrică a I.C. Fundeni.

* Concertul caritabil de colinde „După datini, colindăm!” organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) pentru sprijinul tratamentului medical al Ecaterinei Dima. Evenimentul a avut loc în data de 13 decembrie 2022 la Biblioteca Națională a României.

* Parteneriatul dintre Asociația Liga Legendelor și Tronos în cadrul căruia au fost organizate meciuri caritabile, sub egida „Fotbalul face bine” cu scopul strângerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor internați la Institutul Clinic Fundeni.

Cu o activitate neîntreruptă de peste două decenii și jumătate, Grupul psaltic TRONOS este unul dintre cele mai apreciate din România. A susținut peste 120 de concerte mari în țară și străinătate.

Χορωδία «Θρόνος» τού Πατριαρχείου τής Ρουμανίας

Ή Χορωδία Ψαλτικής «Θρόνος» ιδρύθηκε τό 1997 μέ πρωτοβουλία του Αρχιδιάκονου Mihail Bucă, Πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναοϋ τοϋ Πα­τριαρχείου Βουκουρεστίου, κα’ι απαρτίζεται κυρίως από νέους ταλαντούχους θεολόγους πρόθυμους να ύπηρετησουν τη βυζαντινή μουσική. Τό όνομά της τό οφείλει στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Δανιήλ (2007).

Ό ‘ιδρυτής και χοράρχης της Αρχιδιάκονος Mihail Bucă καί τα μέλη τής χορωδίας, έμβαθύνοντας στα μυστικά τής ψαλτικής τέχνης, έχουν ως σκοπό, κυ­ρίως, τή διάδοση τής ρουμανικής εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης.

Ή χορωδία «Θρόνος» κοσμεί τα αναλόγια τού καθεδρικού ναού τού Πατριαρχείου τής Ρουμανίας μέ Πρωτοψάλτη τον π. Mihail Bucă. Συμμετέχει σέ διάφορες έκκλησιαστικές έκδηλώσεις, συναυλίες και ηχογραφήσεις με αποτέλεσμα να είναι τό πρότυπο γιά τις χορωδίες ψαλτικής σε δλες τις πόλεις τής Ρουμανίας συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη συνέχιση τής μουσικής παράδοσης τής Εκκλησίας τής Ρουμανίας.

Είδικώτερα, τά τελευταία επτά χρόνια ή Χορωδία «Θρόνος» τού καθεδρικού ναοΰ τού Πατριαρχείου έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής τόσο στη Ρουμανία δσο και στό εξωτερικό, έχει ήχογραφήσει πολλά CD’s, μέ αποτέλεσμα ή φήμη της νά ξεπεράσει τά σύνορα τής Ρουμανίας.

Τόν Δεκέμβριο τού 2013, γιά τό σύνολο των δρα­στηριοτήτων της τη χρονιά αυτή, άπονεμήθηκε στη Χορωδία τό Μετάλλιο Sanctus Stephanus Magnus από τόν Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

***

 

25 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Ana spune:

    Mulțumesc membrilor Grupului Psaltic Tronos pentru eforturile pe care le-au făcut în acest sfârșit de an 2023, pentru a bucura inimile atât de multor oameni din toată țara (printre care mă număr și eu) cu minunatele colinde interpretate cu bucurie și emoție!

    Apreciază

  2. Damian Florin spune:

    Unde pot vedea programul lor anual, ca in fel de program de turneu? As vrea sa ii vad cand vin la Iasi in concert sau la Festivalul Bizantin. Anunta aici pe blog?

    Apreciază

  3. Doamne ajuta! Am audiat de nenumarate ori prohodul Domnului interpretat de Tronos! Superb!Cum as putea si eu sa intru in posesia partiturilor psaltice, pentru toate starile si pentru toate strofele? Contra cost, bineinteles! Multumesc si mult succes in continuare!

    Apreciază

  4. Multumesc tuturor psaltilor Catedralei Patriarhale!

    Apreciază

  5. Mădălina spune:

    La final de an, fiecare dintre noi își îndreaptă gândurile îndeosebi spre persoanele dragi, spre cei care au avut o însemnătate mai aleasă în lunile trecute, spre cei care ne-au adus bucurie, spre cei care ne-au fost aproape, fizic sau în suflet, în gânduri, în rugăciune. Păstrăm momentele de bucurie și devenim încrezători în noul an, nădăjduind să fie cât mai bun (în accepțiunea fiecăruia).

    Gânduri frumoase, de mulțumire și admirație vă trimit! Să vă răsplătească Domnul înmiit bucuria pe care ne-o aduceți nouă prin rugăciunile cântate și să vă binecuvânteze cu tot ceea ce este de folos fiecăruia!
    Vă mulțumesc pentru întărirea primită departe fiind în acest an, pentru bucuria cântărilor și a întregilor slujbe chiar și numai la radio ascultate! Deși pare greu de crezut când nu ești pus într-o astfel de situație, este extraordinar să poți asculta în direct rugăciunile voastre în timpul Sfintei Liturghii, să poți asculta slujba Paraclisului din fiecare duminică, neavând o biserică ortodoxă în apropiere. Bucuria este atât de mare, încât distanțele fizice dispar în acele clipe. Îndrăznesc să mulțumesc în numele tuturor celor care sunt departe și care au măcar șansa de a vă asculta prin transmisiunile de la radio/TV!
    Vă mulțumesc pentru bucuria pe care o am aici, ascultându-vă de-aproape, chiar în catedrală. Vă mulțumesc în parte și tuturor, psalți și/sau membri ai grupului Tronos! Mulțumesc tuturor celor pe care îi și cunosc personal și chiar îmi sunt prieteni! 🙂

    Un an nou plin de credință, nădejde și dragoste!

    La mulți ani binecuvântați!

    Apreciază

Lasă un comentariu