Activitate muzicală și distincții


      Ca interpret,muzica sa nu este o reconstituire artificială a vechilor manuscrise, la care recurge deseori, ci o actualizare a acestora, cu valabilitate deopotrivă istoriografică şi muzical expresivă. De altfel, el nu doar redă o muzică, ci o recreează, mergând dincolo de textul muzical, la nivelul mai profund, de unde izvorăşte melodia, pe care o redă apoi într-un duh de libertate, adaptând sau nuanţând, poate, anumite detalii, fidel, însă, la modul extrem, duhului melodiei. De aceea, o cântare, chiar binecunoscută, deosebită sau mai modestă, va suna în gura sa nouă, vie, fastuoasă, departe de orice rutină şi orice stereotipie”. (N. Teodoreanu)

        În ceea ce priveşte creaţia sa muzicală psaltică, cantitativ vorbind, nu a compus mult, dar calitativ nu trebuie nicidecum subestimat.  Protopsalt-compozitor sau traducător, fie că sunt creaţii personale, fie că sunt compilaţii sau adaptări, piesele de mai jos sunt o mărturie a gustului său pentru rafinamentul psaltichiei.

 1. Raspunsuri mari de Mihail Buca, pe glasul V, alcatuite după metodul axionului compus de Ștefanache Popescu.
 2. Axion, octaihon, Trasivoulos Stanitsas – „Vrednică ești cu adevărat”, melodie tradițională a Patriarhiei de Constantinopol. Facerea vrednicului de pomenire Trasivoulos Stanitsas (1910-1987), Protopsaltul Bisericii celei Mari. Traducere și tonisire din limba greacă.
 3. Raspunsuri eptafon – Răspunsurile mari, Anaforaua, gl.I eptafon, traduse după originalul grecesc în anul 1996.
 4. Polihroniu gl.8 – Polihroniu, adaptat din limba greacă, închinat P.F. Părinte Daniel – Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române 
 5. Heruvic– pe gl.I, tradus din limba greacă după Ierodiaconul Ierotei.
 6. Raspunsurile Mari pe gl.5, adaptate dupa cele ale lui Mihail Hagiathanasios

      Talentat şi practic, o fire foarte prietenoasă, dovada cea mai elocventă în sensul acesta este respectul unanim şi liber consimţit, al tuturor cântăreţilor din ţară şi al tuturor preoţilor, formați sub îndrumarea lui.

 • 1997-2007: psalt și mai apoi protopsalt al Catedralei Patriarhale;
 • Hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Patriarhale la 25 decembrie 2007;
 • În data de 22 iulie Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru arhidiacon pe părintele diacon Mihail Bucă, dirijorul corului psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

„Felicităm pe părintele, acum arhidiacon, Mihai Bucă – unul dintre diaconii cei mai de seamă ai Patriarhiei Române prin marea lui osteneală misionară de a organiza și a conduce Corul TRONOS al Patriarhiei Române, acest cor psaltic foarte cunoscut acum grație muncii sale deosebite. L-am hirotesit arhidiacon ca să vadă că este prețuit, nu atât pentru multa slujire ca diacon, ci pentru diaconia muzicală, misionară”, a precizat Preafericirea Sa.

buca

 • 19 decembrie 2013, în cadrul Concertului Tradițional de colinde „Răsăritul cel de sus”, grupul de psalți Tronos condus de Mihail Bucă, a primit Ordinul Stephanus Magnus.

1074493_10201732690776566_1184857809_o

 • 17 august 2014: În cadrul “Concertului vocal-simfonic închinat Sfinților Brâncoveni”, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, la Ateneul Român, Părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

19702_p18vj1gpdo1kur119ofaa1p1e13v4f

 • 29 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel i-a oferit Arhid. Mihail Bucă Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici pentru activitatea din timpul desfăşurării Sfântului şi Marelui Sinod.

DSC_4933

 • 6 octombrie 2019, la Centrul de evenimente „Agora”, a avut loc Concertul de închidere a Festivalului de Muzică Bizantină, ediția a III-a. Arhidiaconul Mihail Bucă a primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici. Crucea i-a fost oferită în încheierea festivalului de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Dirijorul grupului psaltic Tronos a primit distincţia pentru întreaga contribuție adusă în spațiul artei psaltice.

buca distinctie iasi

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Nestor Tache spune:

  Sa ne traiti, Parinte Mihail! Doamne ajuta!

  Apreciază

 2. Florin Florin spune:

  RESPECT SI JOS PALARIA IN FATA ACESTOR OAMENI,SUNTETI MINUNATI!!!!

  Apreciază

 3. Jana Peica spune:

  Felicitari si multe reusite in continuare!
  Doamne ajuta!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s