Cântări din Postul Mare


Postul trebuie întâmpinat ca o primăvară duhovnicească, ca o perioadă a bucuriei şi luminii ce constă în întoarcerea la viaţa „normală”, la acea „postire” pe care Adam şi Eva au întrerupt-o, introducând astfel în lume suferinţa şi moartea. Împlinirea în această perioadă a virtuţilor apare astfel ca o adevărată înviere sufletească, o ridicare din mormântul păcatului şi îmbrăcare a unei vieţi neprihănite şi sfinte.

Triodul ne pune înainte, prin excelenţă, treptele scării duhovniceşti, care, urcate în decursul Postului Mare, ne îmbracă în veşmintele luminoase ale neprihănirii în vederea întâmpinării Învierii Domnului, ca imagine a vechii pregătiri a catehumenilor ce avea ca scop iniţierea pascală.

Frumuseţea cântărilor Triodului, reflex al talentului extraordinar al autorilor liturgici, ne îndeamnă, în fiecare an, să reconsiderăm atitudinea de indiferenţă pe care o arătăm în primul rând faţă de sufletul nostru şi faţă de mijloacele pe care Biserica ni le pune la dispoziţie pentru dobândirea mântuirii. Primul pas în vederea schimbării acestei atitudini este cunoaşterea. Iar în Postul Mare această cunoaştere trebuie să înceapă cu Triodul.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s