Pr. Cristian Alexandru – compoziții muzicale


Părintele Cristian Alexandru – membru al Grupului Psaltic “Tronos” al Patriarhiei Române și preot pe seama Bisericii “Sfântul Dumitru” din localitatea Afumați, jud. Ilfov. 

Pe când urma cursurile Seminarului Teologic de la Giurgiu este remarcat pentru calitățile vocale de către Narcis-Mihail Ursuleasa (pe vremea aceea psalt al Catedralei) și recomandat apoi Protopsaltului Catedralei – Mihail Bucă și Marelui Eclesiarh, Antim David (2003-2008), spre angajare ca psalt al Catedralei patriarhale. Între anii 2007-2008 a ocupat această funcție, fiind hirotonit diacon la Catedrală în luna decembrie 2008. 

A fost numit mai apoi diacon la Biserica “Boteanu Ienii” – unde a slujit timp de 4 ani (2010-2014). A fost hirotonit preot la data de 12 iunie 2014, pe seama Bisericii “Sfântul Dumitru” din localitatea Afumați, jud. Ilfov.

În calitate de membru al grupului de psalți Tronos – al Catedralei Patriarhale, s-a distins printr-o contribuție deosebită la promovarea muzicii psaltice. Dintre compozițiile sale de referință, amintim:

  •  Imnul satului românesc – alcătuit în Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română. 
  • ”Imnul rugăciunii isihaste”  alcătuit în contextul Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț și a fost intonat la strana Catedralei Patriarhale în prima zi a anului 2022. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe psalți pentru interpretarea imnului și a transmis că noua compoziție a părintelui Cristian Alexandru este “foarte profundă din punct de vedere teologic”.
  • „Imnul imnografilor şi cântăreților bisericești” – alcătuit în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești și intonat la strana Catedralei Patriarhale în prima zi a anului, după proclamarea Anului comemorativ 2023. 

Activ prin numeroase observații (constructive adeseori) la repetițiile grupului Tronos, Cristian s-a remarcat prin timbralitatea vocii sale, cu o bună consistență și un glas condus de cursivitate în frazare.

În anul 2022, a participat cu o lucrare psaltică în cadrul Secțiunii Compoziție a Festivalului-Concurs Național “Lăudați pe Domnul” – ediția a XIV-a. La Secțiunea Compoziție s-au înscris 23 de compozitori din țară, 8 la Categoria “Lucrări psaltice” și 15 la Categoria “Lucrări religioase armonice/polifonice”. Lucrarea Părintelui Cristian Alexandru a obținut locul al 3-lea, cu un scor de 92 de puncte. Patriarhul României i-a premiat pe compozitorii clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie. În data de 8 decembrie 2023, a primit disticția de iconom stavrofor din partea Părintelui Patriarh Daniel.
 

 

Imnuri bisericești:


Cântări din Postul mare


Axioane:


Alte imnuri:


Slujbe la sfinți:


Colinde:

20 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Cosmin Dumitru spune:

    Doamne ajuta! Va rog dacă se poate as vrea partitura de la colindul Într-o Noapte Minunata de Pr Cristian Alexandru pe adresa de e-mail cosmi_nik@yahoo.com
    Mulțumesc mult!

    Apreciază

  2. Iuliana spune:

    Doamne ajuta! Va rog dacă se poate as vrea partitura de la colindul Într-o Noapte Minunata de Pr Cristian Alexandru pe adresa de e-mail saladeaiuliana@gmail.com
    Mulțumesc mult!

    Apreciază

  3. Maria spune:

    Aș dori partitura cu colindul Vine Petru de departe… Multumesc!

    Apreciază

  4. Pantea Sergiu spune:

    Doamne ajută! Vă rog, dacă se poate, să-mi trimiteți partitura colindei “O noapte minunată” pe adresa pantea.sergiu@yahoo.com. Vă mulțumesc!

    Apreciază

  5. Alexandra Grierosu spune:

    Doamne ajută! Aș dori vă rog mult, dacă doriți, să trimiți prin e-mail (rodicaalexandra18@yahoo.com) partitura de la „Colindul tatălui” , compusă de părintele Cristian Alexandru. Anul acesta tatăl meu a trecut la cele veșnice, iar în memoria lui aș dori să învățăm (eu și frații mei) această colindă. Mulțumesc anticipat! Toate cele bune! Sărbători cu pace!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu