GHEORGHE COCIU (Scofariu)


GHEORGHE COCIU (Scofariu) a fost, pentru puţină vreme, alături de Dimitrie Suceveanu, unul din cei mai buni psalţi ai Mitropoliei Moldovei. Puţinele date biografice pe care le avem despre Gh. Cociu sunt din relatările maestrului său, D. Suceveanu, către unul din elevii săi de mai târziu, Nicolae Severeanu.

            Astfel, aflăm că în vremea când îşi pregătea lucrările sale muzicale pentru tipar, în jurul anilor 1855-57, D. Suceveanu a cunoscut la Neamţ un frate de mănăstire care făcea ascultare în tipografia de aici. Acesta avea o voce frumoasă, curată, de tenor lejer, care l-a impresionat pe protopsaltul şi profesorul Suceveanu. De aceea, l-a luat cu sine la Iaşi ca să-l instruiască în şcoala de psaltichie pe care o conducea chiar el.

            După absolvirea şcolii acesteia, Cociu a fost angajat cântăreţ la biserica Sf. Spiridon din Iaşi.

            Bucurându-se de simpatia elitei oraşului, probabil obişnuită până la saturaţie de vocea bătrânului paharnic Suceveanu, uneltesc să fie scos la pensie şi îl aduc la mitropolie pe tânărul tenor Cociu, fapt care l-a amărât profund pe profesorul Suceveanu, nu pentru că un ucenic al său l-ar fi putut întrece în măiestria cântului bisericesc, ci pentru faptul că încă putea fi de folos din plin cântării de strană şi că, din cauza unor intrigi influente, a fost lipsit de pasiunea unei vieţi întregi.

            Aceasta s-a întâmplat pe la 1860. Dar Cociu n-a activat aici decât 4 ani, căci din cauza, cum zice Suceveanu, exceselor de tot felul, o ftizie neiertătoare i-a întrerupt firul vieţii pe la 1864.

            De la el ne-au rămas compoziţii psaltice în manuscris. Doar piesa liturgică Pre Tine Te lăudăm, pe glasul V, a fost tipărită de A. V. Uncu în Antologhionul său (Bucureşti, 1947), la p. 118-119, cântare care, sub influenţa cântecului romantic orăşenesc, are un stil foarte ciudat. Alte cântări psaltice, „facerea lui Cociu (Scofariu)”, se păstrează în ms. 403 la Muzeul Episcopiei Buzău, anume un axion pe glasul IV leghetos „facerea D. Ghiorghie Cociu Scofariu, psalt al Sf. Mitropolii a Moldovei, 1862”; în ms. 4402 de la Biblioteca Academiei Române, în ms. 363 de la Agapia Nouă (Antologie de cântări copiate între 1881-1883 de maica Fevronia, cântăreaţa bisericii catedrale la Agapia), găsim Răspunsuri mari de la liturghie, pe glasul 3 şi 5 (f. 1 – 27 v) etc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s