Dimitrie Gheorghe E. Cutava


Dimitrie Gheorghe E. Cutava(Galaţi, 10 decembrie 1883 – Bucureşti, 14 nov. 1974). După ce termină liceul la Galaţi se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, studiază şi la Conservatorul de aici (1903‑1908), iar mai târziu (1925‑1926) la Universitatea din Atena.

A condus Şcoala de cântăreţi bisericeşti din Sf. Mitropolie a Bucureştilor (1895‑1912), a fost protopsalt la Mitropolie (1903‑1913) şi la biserica greacă (1928‑1960) şi a predat onorific Cursul de Estetica Muzicii Orientale la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1935‑1940).

În 1939 a fost numit profesor suplinitor la Catedra de muzică psaltică de la Academia de Muzică religioasă din Bucureşti, apoi transferat, în 1941, la Conservatorul de aici, în cadrul specializării nou înfiinţate.

A activat peste treizeci de ani ca bariton de operă.

A scris lucrări de muzică bisericească, unele tipărite, altele rămase în manuscris. Menţionăm câteva: Cântări liturgice privitoare la altar (caietul I), Cântări liturgice privitoare la cele două străni (caietul II), Condacele şi troparele de peste an, Pricesnele de peste an, Catavasiile Crăciunului pe ambele notaţii muzicale. A mai compus un axion duminical, foarte frumos, şi a aranjat pe note psaltice cântarea de la tunderea în monahism: Braţele părinteşti, pe glasul 5, după cum era executată de exarhul de atunci al mănăstirilor, Dr. Filaret Lucan Jocu, Imnul tânguirii Maicii Domnului şi altele. A tipărit, în 1912, Slava pe 8 glasuri de la Adormirea Maicii Domnului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s