Diaconul ALEXANDRU – ADRIAN STOLNICU


 

18576_p18s6acodf1s3q7jm1voveqa1e0onDistins interpret al muzicii psaltice, împodobește în prezent slujbele religioase la Catedrala Patriarhală. A mai făcut-o și între anii 2002-2006; 2008-2011.  Este membru al grupurilor Nectarie Protopsaltul și Stavropoleos și colaborator cu formațiile de muzică bizantină: Psalmodia, Sf. M. Mc. Dimitrie din Craiova, Anastasios din Tg. Mureș, absolvent al Facultăţii de Teologie „Sfânta Muceniță Filoteea” din Piteşti, secția Pastorală și masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Din luna iulie a anului 2014 a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale de către Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Diaconul Adrian Stolnicu va continua să cânte și la strană.

“Discipolii maestrului Sebastian Barbu-Bucur, arhid. lect. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea şi c. d. a. dr. Nicolae Gheorghiţă, ne-au făcut să trăim bucuria împărtăşirii din ethosul creaţiilor lui Ghelasie Basarabeanul, Nectarie Vlahul, Sebastian Barbu-Bucur, Oprea Demetrescu, Cornel Coman. Acest repertoriu împleteşte tradiţia orală şi scrisă cu melofacerile mai noi care păstrează pecetea autenticităţii, fapt ce demonstrează continuitatea dintre trecut, prezent şi viitor în muzica de tradiţie bizantină din România.

În alternanţa tutti-soli am ascultat glasuri de o pătrunzătoare forţă de vibraţie şi de o nobilă cantabilitate a studenţilor Adrian Stolnicu, Gabriel Rădăşanu, Alexandru Copceag, Victor Şapcă şi a diaconilor Grigore Moraru, Mina Stavără, Codruţ Scurtu şi Arhidiacon Gabriel Constantin Oprea. Corala “Psalmodia” şi-a făcut un crez din cultivarea muzicii bizantine, considerând-o o parte importantă a fiinţei naţionale şi un tezaur pe care Biserica şi învăţământul religios îl păstrează cu sfântă îndatorire.”

( Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea )

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Diaconul ALEXANDRU – ADRIAN STOLNICU&8221;

  1. …si pe mine ma impresioneaza acest minunat om! Nu stiam cine este, pana mai ceva timp (vreo 2 ani), cand ascultam pe Cd de la Stavropoleos irmosul pe larg „Hristos Se naste slaviti-l” de atunci l-am remarcat! L-am vazut la catedrala patriarhala in toamna aceasta, dar nu am avut curaj sa merg sa vorbesc cu el… l-am privit de la distanta si ma rugam lui Dumnezeu sa il tina sub harul Sau si intru smerenie! as vrea daca se poate sa imi trimiteti pe mail adresa lui Adrian Stolnicu de mess/mail, as vrea sa ii scriu… V-as fi recunoscator!
    Iertati!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s