Înălţarea Sfintei Cruci


Potrivit tradiţiei biseri­ceşti, după victoria de la Me­diolanum şi acordarea liber­tăţii religioase pentru creştini, Sfântul Constantin Cel Mare a dorit să înălţe o biserică pe locul răstignirii lui Hristos. Iniţial acest loc fusese în afara zidurilor cetăţii Ierusalimului, dar Irod Agripa a ridicat în anul 44 un zid la nord şi la nord vest, închizând astfel în interior scăldătoarea Vitezda şi grădina Golgotei şi a Mormântului Domnului. În anul 135 împăratul Adrian a construit în acele locuri un templu închinat lui Zeus, iar peste mormânt unul al zeiţei Venus. Împărăteasa Elena va distruge aceste temple şi va face săpături în urma indicaţiilor unui rabin, care i-ar fi mărturisit că în spatele templului zeiţei se află îngropate toate cele trei cruci ale răstignirii, una a Mântuitorului şi două ale tâlharilor împreună cu care El a pătimit.
Odată dezgropate, cru­ci­le au fost „testate” pentru a putea fi descoperită cea pe care fusese omorât Fiul Lui Dumnezeu. Tradiţia povesteşte că Sfânta Elena a atins cu ea un mort care a înviat. După Cronica Alexandrină toate acestea s‑au întâmplat în anul 320, dar istoricul Sozomen, în Istoria Bisericească, o plasează după Sinodul I Ecumenic, iar pelerina apuseană Egeria, în „Peregrinatio ad Loca Sancta”, spune că aflarea s-ar fi întâmplat la 13 septembrie 335.

La sfinţirea Bisericii ­Sfântului ­Mormânt

După o cronică anonimă, sărbătoarea s-ar fi înfiinţat în anul 335 când, la 13 septembrie, s-a sfinţit Biserica Sfântului Mormânt, construită deasupra mormântului Mântuitorului, iar a doua zi în 14 septembrie, fiind adunaţi acolo mulţi episcopi şi credincioşi, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat-o pentru prima oară spre a fi văzută şi venerată. Un obiect care era privit ca instrument de tortură pentru cei mai josnici criminali (rezervat doar celor care nu erau cetăţeni romani) intra astfel în istorie drept relicva cea mai de preţ a unei religii devenită în scurt timp din „tolerată”, „oficială”. Biserica „Anastasis”, ridicată de Sfânta Elena peste mormânt, şi cea ridicată tot de ea peste locul răstignirii, numită „Martirion”, vor fi unite de cruciaţi într-o singură cupolă – „Biserica Sfântului Mormânt”, care cuprinde actualmente zeci de altare ale unor biserici mai mici şi paraclise ale mai multor confesiuni creştine.

Locul unde au aflat Sfânta Cruce în anul 329:

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s