Înjumătățirea Praznicului


 In Miercurea de dupa Duminica Slabanogului, in Biserica Ortodoxa se face pomenirea Injumatatirii Cincizecimii, in a carei atmosfera sfintele noastre slujbe ne tin timp de o saptamana. Aceasta sarbatoare o praznuim intru cinstirea celor doua mari praznice, al Pastilor si al Rusaliilor, „ca pe una ce le uneste si le leaga pe amandoua“.

„Cel insetat sa vina la Mine si sa bea“

Strigatul acesta strabate de la un capat la altul intreaga slujba a Injumatatirii Cincizecimii. Lucrarea mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu l-a avut in vedere pe om. Hristos s-a intrupat pentru a-l aseza pe acesta in demnitatea cea dintai, pentru a reface comuniunea oamenilor intre ei si cu Dumnezeu. In timp ce textele pentru slujbele Duminicilor Slabanogului si Orbului, au in vedere mai mult comuniunea oamenilor intre ei, necesitatea omului pentru om, slujbele de la Duminica Samarinencei si de la Injumatatirea Praznicului, insista asupra restabilirii comuniunii Dumnezeu-om. Dumnezeu s-a unit cu omul pentru a-i da acestuia posibilitatea de a se uni cu El. Sfintii Parinti ne spun ca pana la masura la care Dumnezeu s-a facut om, omul poate sa se indumnezeiasca.

Slujba Injumatatirii Praznicului este o invitatie adresata de Dumnezeu omului la a se satura din apa cea vie, la a se indumnezei.

PS Sofian Brasoveanul, (fragment) preluat de pe CRESTIN ORTODOX

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. bacalion spune:

    Reblogged this on FĂRÎMITURI.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s