Săptămâna Sfintelor Pătimiri


Tainele cultului ortodox ating punctul lor culminant şi puterea lor cea mai mare în slujbele săptămânii sfinte şi în săptămâna ce-i urmează, a Paştilor. Frumuseţea, bogăţia şi puterea acestor slujbe pun stăpânire pe suflet în mod irezistibil şi-l avântă într-un torent mistic.

Măreţia şi frumuseţea mistică a slujbelor săptămânii Sf. Pătimiri lucrează asupra inteligenţei, sentimentului şi imaginaţiei tuturor celor ce sunt prezenţi la săvârşirea lor . Slujbele sunt pline de frumuseţe poetică şi imnografică, de pătrundere a stărilor sufleteşti, de un real şi zguduitor dramatism.

În această săptămână, urmărim pas cu pas şi devenim solitari cu patimile Mântuitorului Hristos. Îmbrăcate în veşmântul plin de poezie al imnografiei creştine şi învăluite în misterul creat de frumoasa psalmodie ortodoxă, patimile lui Hristos devin patimile noastre , ca participanţi activi la cultul divin, gustând din plin atmosfera de mister care se răspândeşte în locaşul de cult. Caracteristica esenţială a aceste săptămâni o reprezintă slujbele divine ce se săvârşesc în acest interval de timp şi care îi dau unicitate. Este vorba, în primul rând, de minunatele slujbe ale deniilor, care se săvârşesc seara şi care de fapt sunt utrenii de a doua zi. Ele ne duc cu gândul la primele veacuri creştine, când cultul divin se săvârşea seara, spre ziua următoare, creând acea atmosferă de mai apropiată comuniune cu Dumnezeu şi de meditare la viaţa de apoi.

Această a III-a parte a Triodului – Săptămâna Mare , cum mai este denumită Săptămâna Patimilor, este scurtă ca durată, dar, precum o arată şi numele, este mare pentru faptele neasemănate care s-au petrecut în această vreme. „În zilele acestea”, zice Sf. Ioan Gură de Aur, „s-a risipit împărăţia iadului, s-a omorât moartea, s-a biruit păcatul, s-a ridicat blestemul şi s-a deschis Raiul. Peretele cel din mijloc al vrajbei dintre om şi Dumnezeu s-a rupt şi cele cereşti s-au unit cu cele pământeşti.”

Primele trei zile:luni, marţi şi miercuri, ne pregătesc pentru Sfintele Patimi şi au rânduieli de slujbe asemănătoare: rugăciunea Sf. Efrem Sirul cu metanie, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite şi citirea Psaltirii după rânduiala Postului Mare. Pe lângă acestea, la ceasurile 3, 6 şi 9 se citesc „stâlpii”, adică primele 3 Evanghelii în întregime şi treisprezece capitole din Evanghelia Sfântului Ioan.

Ni se pun înainte toată viaţa şi învăţătura Domnului Hristos, pentru a înţelege pe deplin lucrarea de răscumpărare şi negrăita sa dragoste pentru noi, care culminează în Sfintele Patimi . Patimile, moartea şi pogorârea la iad a Domnului alcătuiesc precum am menţionat deja – momentul hotărâtor din lucrarea Răscumpărării noastre. Cărţile de slujbă abundă în informaţii prin imnele din ciclul acestei săptămâni, cu toate lacunele, dar şi cu toate calităţile lor, făcându-ne în adevăr nepreţuitul serviciu că ţin într-o permanentă actualitate, în viaţa liturgică a Bisericii, afirmaţiile esenţiale constante care fac posibilă în orice moment autentica sinteză a tainei Crucii . Evangheliile ce se citesc la utreniile zilelor acestei perioade ne aduc aminte de cele din urmă învăţături ale Domnului, în centrul cărora se află vegherea în aşteptarea celei de a doua veniri. Astfel, Sfintele Patimi se află deodată în făgăduinţa Învierii şi în nădejdea eshatologică. Căci pentru Biserică, Paştele însemnează deja inaugurarea Parusiei, începutul ei în istorie. Prin slujbele acestor zile, Biserica ne îndeamnă la această veghere în aşteptarea Mirelui: „Iată Mirele vine în miezul nopţii şi fericită e sluga pe care o va afla priveghind; iar nevrednică-i aceea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi dar, sufletul meu, cu somnul să nu te îngreunezi, ca să nu te dai morţii şi afară de Împărăţie să te încui; ci te deşteaptă grăind: Sfânt, Sfânt, Sfânt eşti Dumnezeule; pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi”.

Începutul săptămânii deschide Împărăţia cerească, Cămara Mântuitorului este gata împodobită; Mirele poate veni în orice clipă, în miez de noapte, pe neaşteptate…

Gabriel Rădăşanu

Anunțuri

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s