Sfântul Ioan Gură de Aur


Sf. Ioan Gură de Aur s-a născut pe la mijlocul secolului al IV-lea. A trăit vreo 63 de ani. S-a născut dintr-o familie păgână la început: tatăl său, pe nume Secundus, era un om de vază al cetăţii Antiohiei Siriei, unde s-a născut el. A fost singur la părinţi, fiindcă tatăl său a murit pe când Ioan abia se născuse. Iar mama sa l-a crescut şi l-a educat cu foarte multe sacrificii – sacrificii, socotesc infinit superioare celor pe care le dăm astăzi cei care dorim să ne sacrificăm pentru copii! În acele vremi, era un sacrificiu suprem pentru o femeie să crească un copil de una singură. A trecut peste toate greutăţile văduviei, cum singur mărturiseşte Sf. Ioan Gură de Aur în cuvântările sale, şi l-a încredinţat pe acesta Bisericii, fiindcă între timp, mama sa se convertise la creştinism.

Sf. Ioan Gură de Aur, e pomenit în mod deosebit la 13 noiembrie, deşi s-a stins din viaţă în ajunul praznicului închinat cinstitei Cruci, dar pentru importanţa  acestui praznic, sărbătoarea lui a fost mutată la 13 noiembrie. Credincioşii îl cunosc pe Sf. Ioan Gură de Aur fiindcă e pomenit la majoritatea sfintelor litughii din timpul anului, şi de asemenea, sunt câteva molitve care-i poartă numele.

Ioan Gură de Aur a avut parte de cea mai înaltă educaţie a timpului său. A studiat la Atena deşi nu s-a cunoscut pe atunci cu cei doi prieteni – Sf. Vasile şi Grigorie. A studiat şi a devenit o minte atât de luminată încât marele retor, marele orator al antichităţii – Libaniu, ar fi vrut să-l lase pe Ioan în locul său atunci când el n-ar mai fi fost în stare să predea celor care veneau să înveţe oratoria la Atena. Chiar a spus aceste cuvinte, când a fost întrebat pe cine lasă în urma sa: “pe Ioan, dacă nu l-ar fi furat creştinii”…

Şi Ioan s-a botezat, de asemenea, la vârsta majoratului, cum vă spuneam, acesta fiind obiceiul din acel secol. Şi a plecat după aceea în pustie, retrăgându-se doi ani pentru a studia şi pentru a se adânci în cunoaşterea dumnezeieştii Scripturi. Aş face aici o mică paralelă: cum se dobândeşte adevărata cunoaştere a dumnezeieştilor Scripturi, la câte renunţări trebuie să te supui, ce fel de regim de viaţă trebuie să duci ca să ajungi la adevărata filosofie. Nu poţi să duci o viaţă obişnuită în lume şi să ai pretenţia apoi că eşti un adevărat cunoscător şi mânuitor al Sfintei Scripturi. Sunt mulţi creştini sau mai curând aşa zişi „creştini”, care se străduiesc din răsputeri să înveţe pe de rost multe stihuri din Sfânta Scriptură, uneori capitole întregi, şi răstălmăcindu-le greşit, pentru că n-au adevărata filosofie, le pun pe acestea înaintea unor creştini slabi de înger, neiscusiţi, neîntăriţi, şi îi duc şi pe aceştia, ca şi pe ei înşişi la pierzare, cum spunea Sf. Ap. Pavel, în epistolele sale.

Sf. Ioan Gură de Aur ne arată prin viaţa lui cum se dobândeşte adevărata cunoaştere despre Dumnezeu. După ce a petrecut în pustie, a fost chemat de episcopul locului său, al Antiohiei, spre a sluji lui Dumnezeu ca preot mai întâi. Înainte de a ajunge preot, el a scris vestita lucrare “Despre preoţie”, în care arată care sunt adevăratele virtuţi cu care trebuie să se împodobească cel care voieşte să slujească necontenit, întrega sa viaţă lui Dumnezeu. După aceea a fost ales episcop, după moartea bătrânului Flavian, şi a păstorit Biserica lui Dumnezeu până a fost ridicat la rangul de patriarh al Constantinopolului.

Atât de mult cunoştea Sf. Scriptură şi la asemenea înţelegere ajunsese încât de la el ni s-au păstrat până astăzi, interpretări la aproape toate cărţile Sf. Scripturi: la sfintele Evanghelii, la sfintele epistole şi la cărţile Vechiului Testament. Opera sa, am putea spune că este cea mai vastă operă dintre lucrările Sfinţilor Părinţi, păstrată până astăzi în Biserică.

***

Sf. Ioan Gură de Aur a scris foarte multe lucrări, multe opere, interpretând Sf. Scriptură. Şi vă spuneam în acea paralelă, cum ar trebui să vieţuim ca să dobândim adevărata învăţătură despre Dumnezeu: cu renunţări, cu retragere. Ni se spune în viaţa lui, că el, ca şi patriarh, avea o mare putere în Imperiu, şi de multe ori veneau la el să solicite ajutorul său, să mijlocească pe lângă împărat, foarte multă lume. Şi odată, a venit la el unul din cei mai mari oameni ai timpului său, unul din apropiaţii împăratului, un sfetnic. Şi acesta îi solicita ajutorul, şi Sf. Ioan Gură de Aur i-a promis că va mijloci pe lângă împărat, ca să-i elucideze problema: o pâră mincinoasă împotriva lui.

Sf. Ioan îl chemase să-i dea un răspuns înainte de a intra el la slujba de miezul nopţii. Sfinţii acelor vremi, ca şi sfinţii dintotdeauna, au petrecut întotdeauna în priveghere. Nopţile n-au fost pentru ei numai un prilej de odihnă, ci prilejul şi de a se adânci în slăvirea lui Dumnezeu. Îl chemase deci, înainte de miezul nopţii ca să-i dea un răspuns. Ucenicul care îl slujea pe Sf. Ioan, stătea întotdeauna la uşa chiliei sale. Şi când a venit acest guvernator, acest sfetnic, i-a spus ucenicului să-l anunţe, că a venit. Ucenicul, care era un om foarte smerit şi nu îndrăznea să-l supere pe Sf. Ioan, s-a uitat mai întâi pe gaura cheii, să vadă, dacă cumva Sf. Ioan doarme, se odihneşte sau poate e cu cineva, şi n-a îndrăznit să intre pentru că lângă Sf. Ioan Gură de Aur, stătea cineva şi vorbeau în taină. Şi i-a spus guvernatorului:“nu pot să-l deranjez! Vino mâine, fiindcă el va merge la slujbă îndată.” A venit în a doua noapte şi s-a întâmplat la fel. Iarăşi, intrase cineva mai devreme şi stătea de vorbă, în taină, cu Sf. Ioan Gură de Aur. În a treia noapte a venit mai devreme, şi iarăşi l-a rugat pe ucenicul său să îl anunţe. Ucenicul, făcând la fel, s-a uitat şi din nou a văzut pe cineva stând de vorbă în taină cu sfântul. Nemulţumit oarecum de acest lucru, guvernatorul s-a lăsat păgubaş. După vreo câteva zile, Sf. Ioan îşi cheamă ucenicul şi îl întreabă – zice: trebuia să vină, într-una din zilele trecute, înainte de utrenie, un guvernator. Trebuia să vorbesc ceva cu el. Şi ucenicul îi răspunde: a venit în fiecare seară. A fost chiar punctual dar, nici eu nu ştiu cum se face, poate că n-am fost atent, cineva întotdeauna i-o lua înainte şi intra el mai întâi şi n-a vrut să vă deranjeze. Dar n-a intrat nimeni! Cum arăta acel om? Şi ucenicul uitându-se în odaia sfântului, a văzut aproape de masa la care scria, icoana Sf. Ap. Pavel. Uitându-se spre icoană, a exclamat plin de uimire: Acesta era! În faţa Sf. Ioan Gură de Aur, pe masa lui de lucru, era una din cărţile de interpretare ale epistolelor Sf. Ap. Pavel.

Iată cum se face tâlcuirea adevărată a Sfintei Scripturi. Iată ce viaţă trebuie să ai, ca să poţi interpreta cum se cuvine Sf. Scriptură. Nu poţi să o interpretezi după mintea ta. Nici sfinţii n-au făcut-o, cum să o facem noi?? Trebuie întotdeauna să ne lăsăm călăuziţi de operele, de cuvintele sfinţilor părinţi. De aceea, preotul, de nenumărate ori, adaugă în cuvântul său –  „că aşa au grăit Sfinţii Părinţi!” sau indică precis, care sfânt părinte a zis cutare sau cutare lucru. Să nu fie interpretarea aceasta a vreunui preot, ci să fie interpretarea sfinţilor părinţi, a celor care au avut o viaţă îmbunătăţită, binecuvântată de Dumnezeu, şi care au scris, au lăsat nemuritoare opere de înţelegere a Sfintei Scripturi.

***

Suntem cu adevărat următori ai Sf. Ioan Gură de Aur dacă cercetăm cuvintele pe care el le-a rostit! Una din femeile care asistau la predicile sale, l-a numit „Gură de Aur” şi i-a adresat în biserică aceste cuvinte: „fântâna cuvintelor tale este atât de adâncă şi funiile minţilor noastre neputincioase pentru a sorbi din această apă, pentru a scoate această apă la lumină!” Dacă sorbim din cuvintele sale, avem acces la apa nepreţuit de bună, de curată, de limpede, a adevăratei învăţături despre Dumnezeu! Pe Sf. Ioan Gură de Aur îl prăznuim, aşadar, prin faptele sale, prin atitudinea sa de consecvenţă cu ceea ce a învăţat, încât până la urmă a suferit exilul, dar n-a abdicat de la propovăduirea adevăratei învăţături!

Pr. Gabriel-Dan Anchidin

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s