Slujba Sfântului Spiridon


…Pentru egumenul de la Xenofont, Părintele Simeon, aveam mare evlavie din vremea târnosirii de la Argeş. Pentru aceea, împreună cu domniţele ti brodasem un veşmânt preoţesc pe al cărui epitrahil închipuisem cu acul pe Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos, iar jos, la poale, in genunchi, familia domnească cerând mila lui Dumnezeu. Şi iată că acum se ivise bun prilej a i-l trimite, dimpreună cu alte lucruri de preţ pentru sfânta mănăstire.

Mergând să-i înfăţişez domnului Neagoe darurile, l-am aflat bucuros foarte, căci monahul de la Xenofont, trecând prin Constantinopole, adusese veşti şi scrisori de la Patriarhul Theolipt şi de la chir Manuil. Veştile erau bune, iar chir Manuil tri­misese slujba Sfântului Spiridon al Trimitundei, pe care Măria sa îl rugase, la sfinţirea de la Argeş, să o alcătuiască spre slava şi pomenirea blândului ierarh. Acum domnul privea cu dra­goste spre manuscrisul lui chir Manuil, ca spre un prunc nou născut pe care-l dorise cu dragoste.

Şi socotind să-i răsplătească monahului ce ni-l adusese, a poruncit îndată la cancelarie să se scrie slujba întocmai, cu toa­te canoanele şi laudele, spre a fi trimisă părinţilor athoniţi, în­semnând dedesubt, spre ştiinţă: „facere a lui chir Manuil din Corint, la cererea domnului valah”.

Apoi vorba s-a dus la roadele pământului, la belşugul ce ni-l dăduse Dumnezeu in anul acela» la pacea ce domnea in ţă­rişoara noastră din binecuvântarea lui Dumnezeu, la soarta grea a sârbilor şi a grecilor aflaţi sub stăpânire turcească.

Măria Sa, Neagoe Basarab… – Însemnările Mohaniei Platonida, Doamna Despina a Țării Românești.

Anunțuri

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Acvila spune:

    Am citit și încă recitesc pasaje întregi din această minunată carte! Mă bucur să văd această postare, mai ales în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon. Frumos foarte!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s