„Cântecul lacrimilor”


„Canonul ne aduce aminte de toţi cei care, în diferite etape ale istoriei mântuirii, s-au depărtat de Dumnezeu, dar s-au întors. Lectura ne prezintă şi pe cei care s-au făcut vrăjmaşi ai lui Dumnezeu, care nu şi-au salvat sufletele prin pocăinţă, dar şi pe cei care, deşi au greşit, prin multele lor lacrimi au biruit stricăciunea firii şi au câştigat milostivirea lui Dumnezeu. Se vorbeşte despre pocăinţă, despre întoarcere, despre lacrimi, de aceea a fost numit de teologul Olivier Clément -Cântecul lacrimilor „, ne-a spus P.S Timotei Aioanei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Pedagogia duhovnicească a canonului arată că oamenii trebuie să se asemene sfinţilor care s-au pocăit. Pocăinţa şi smerenia sunt căi universal valabile în toată istoria umană, arme cu care se biruie păcatul, firea omului neputincioasă este însănătoşită, iar ispititorul diavol alungat.

Este un canon inspirat, foarte frumos, în care ne regăsim fiecare dintre noi, iar cuvintele folosite sunt ale unui om al lui Dumnezeu, care a fost pătruns de acest duh al pocăinţei şi de dorinţa întoarcerii. Sfântul Andrei Criteanul a fost un om smerit şi care a iubit pocăinţa şi a căutat-o, şi a întocmit acest canon dorind să călăuzească duhovniceşte pe fiii lui duhovniceşti. Prin rânduiala lui Dumnezeu această lumină nu a rămas ascunsă, ci a luminat pe toţi credincioşii din Biserică pentru a se putea întoarce din drumul păcatului în casa Părintelui celui Bun”, ne-a explicat părintele Timotei Aioanei.

sursa: Ziarul Lumina.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s