Unul este Sfant, unul Domn Iisus Hristos!


Cand in timpul sfintei Liturghii arhiereul sau preotul spune “Sfintele Sfintilor”, adica Sfintele Taine se dau numai Sfintilor, atunci credinciosii raspund: “ Unul este Sfant, unul Domn Iisus Hristos!”

Creat dupa chipul lui Dumnezeu si chemat la asemanarea cu Dumnezeu cel Sfant, omul cauta in mod am zice firesc – sfintenia – si o poate primi. Fiinta umana poate deveni putatoare de Dumnezeu si de sfintenie, de aceea sfintii au mai fost numiti teofori, pnevmatofori, purtatori de Dumnezeu. Si despre popoarele religioase se poate spune ca sunt popoare purtatoare de Dumnezeu, mai mult decat altele. Deci omul este purtator de sfintenie, dar izvorul sfinteniei este numai Dumnezeu. De aceea psalmistul a admirat aceasta frumusete si a exclamat profetic – frumusetea prezentei lui dumnezeu cel Sfant in oameni – a exclamat profetic si admirativ:“ minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai”.

 Cand noi cinstim pe sfinti, nu cinstim natura umana, autonoma, autosuficienta, care se realizeaza prin sine sau care isi gaseste in sine scopul ultim, ci noi cinstim pe Dumnezeu lucrator in sfinti. De aceea, sectele care nu au cultul sfintilor, nu au inteles nimic din intruparea Mantuitorului, pentru ca scopul venirii lui Dumnezeu in lume este sa ne impartaseasca sfintenia Sa. Biserica ce nu are sfinti, nu este biserica, este o asociatie religioasa pentru ca Biserica este locul in care se impartaseste sfintenia lui Dumnezeu oamenilor. Asa cum in lacul Vitezda  oricat de multi bolnavi intrau, nu se imbolnavea lacul, ci si se vindecau bolnavii. Asa este Biserica: ea ramane sfanta, oricat de multi pacatosi ar avea in ea. Pentru ca sfintenia nu vine din partea umana a Bisericii, ci din partea ei dumnezeiasca, din Dumnezeu Insusi.

P.F Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – Fragment extras din Conferinta “Tineretul intre sfintenie si secularizare” 1998, in cadrul Serilor ASCOR Iasi.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s