Pelerini în Gradina Maicii Domnului II


Această prezentare necesită JavaScript.

Odată plecaţi de la Vatoped, drumul ni s-a părut o veşnicie până înapoi la schit.

Seara am participat la slujba Pavecerniţei Mari. În zilele de rând, şi mai cu seamă la slujbele mici, se cântă simplu, mai mult recitativ.

E multă linişte şi atmosfera mistică a slujbelor este sporită de intensitatea scăzută a luminilor din biserică. E intim, parcă eşti numai cu Dumnezeu. Dimineaţă am participat la  Liturghia Darurilor apoi am mers la trapeză.

Am preferat ca înainte de a ne odihni să mergem până la chilia de jos, „Înălţarea Domnului” să luăm binecuvântare de la părintele Paisie. Nu l-am aflat însă. Ne-am închinat  în paraclis şi am revenit la cameră pentru a ne odihni.

Slujba de priveghere a început la ora 6. Tradiţia la acest schit, deşi este românesc, impune ca la strana dreaptă să se cânte în limba greacă. Noi am cântat în strana dreaptă iar în cea din stânga au cântat în limba română părinţii athoniţi ai schitului conduşi de Ierodiaconul Ioan. Cântările sunt lungi cu multe melisme , şi impun o stare de rugăciune aparte.

La slujba de priveghere au participat toţi vieţuitorii schitului Lacu dar şi Gheronda Gherasim, un părinte grec ce are ca datorie supravegherea slujbelor din această biserică. Părintele Paisie canonarhul mi-a şoptit că este unul dintre cei mai buni tipicari ai Sfântului Munte. Slujba a durat până spre dimineaţă, aproape de ora 4.

Dimineaţă am participat la Liturghie, slujbă de la care am păstrat şi câteva mărturii ce vi le împărtăşesc aici:

După Liturghie am plecat în procesiune la trapeză, intonând troparul Bunei-Vestiri în limbile greacă şi română. La sfârşitul mesei, Ieroschimonahul Gherasim a rostit un cuvânt de învăţătură pentru întărirea obştii în credinţă.

În încheiere, referindu-se la cântarea noastră, a spus că deşi anul acesta Mihail (Bucă) nu a venit,  ” a avut impresia că glasul şi prezenţa lui au fost cu noi toată noaptea. Psalţii, aceşti ucenicii ai lui au cântat cu atâta artă şi dăruire toată noaptea, fapt pentru care rugăm pe maica Domnului să binecuvânteze viaţa lor, casele lor şi numai fericiri să aibă în toate zilele lor! „

Timpul nu are rabdare aşa că imediat după masă, am luat binecuvântare de la părintele Ştefan şi am pornit spre casă. În drum spre România am vizitat 2 mânăstiri: Mânăstirea Sf. Ioan Evanghelistul de la Suroti unde ne-am închinat la mormântul Cuviosului Paisie Aghioritul şi Mănăstirea Sfânta Anastasia, Izbăvitoarea de Otravă.

În Tessalonic ne-am închinat la moaştele Sfântului Dimitrie, şi ale Sfintei Anisia la Biserica Sfântului Dimitrie şi la cele ale Sf. Grigorie Palama- la Mitropolie.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s