Heruvicul


Imnul Heruvic sau imnul heruvimic sau heruvicul sau cântecul îngerilor, cântat la fiecare Sfântă Liturghie a anului cu excepția acelora din Joia Mare și Sâmbăta Mare. Este cântat după citirea Evangheliei și este întrerupt de Ieșirea Mare. Imnul Heruvic a fost adăugat Sfintei Liturghii A Sfântului Ioan Gură de Aur din ordinul împăratului Iustinian spre sfârșitul secolului al VI-lea.

În anul 573 sau 574, Iustinian I a cerut adăugarea Imnului Heruvic la liturghia obișnuită. Heruvicul folosit anterior era acela din Liturghia Sfântului Iosif, care fusese împrumutat și inclus în Liturghia Sfântului Vasile. Acest imn, care începe cu fraza „Tot trupul cel muritor să tacă” este folosit în prezent doar în Sâmbăta Mare. (cherubikonul folosit în Joia Mare începe cu „Cinei Tale celei fără de Taină, astăzi Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mă primește”).

În perioada dintre secolele al IV-lea și al VI-lea, forma Sfintei Liturghii Răsăritene s-a definitivat sub influența unor liturgiști cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur. În aceeași perioadă au avut loc și cele mai mari schimbări de format, cele mai multe ducând la componente liturgice care cu înțelegerea teologică în dezvoltare a Bisericii. Printre ele se numără imnul „Fiule Unule Născut” și adăugarea Crezului Niceo-Constantinopolitan (pentru contracararea ereziilor) și a „Imnului Trisaghion” care reflectă finalizarea definirii teologiei Trinitare. În această perioadă și apoi de-a lungul secolului al IX-lea, multe imnuri au fost compuse și adăugate Sfintei Liturghii, cum ar fi Imnul Heruvic, cântat în timp ce preotul spune rugăciunea de taină numită în prezent Rugăciunea Imnului Heruvic.

(sursa: wikipedia)


Anunțuri

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Frumoasa cantare inaltata Domnului !!!! Doamne ajuta !

    Apreciază

  2. nina buzau spune:

    aceasta cantare e cu adevarat inaltatoare. numai cand o asculti te simti mai aproape de Dumnezeu ! iti reda pacea sufletului!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s