Sfinţirea Marelui Mir


Slujba Vecerniei se combină cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare în această zi, săvârşindu-se aspecte importante din viaţa Bisericii: scoaterea Sf. Agneţ pentru Sfintele uscate şi Sfinţirea Marelui Mir.

În loc a se scoate un Agneţ, se scot două în Joia Patimilor şi se binecuvântează. La momentul prefacerii, întocmai ca Agneţul pentru Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite este udat cruciş deasupra Sf. Potir cu linguriţa până se îmbibă, fără însă să curgă afară din Sf. Agneţ. După aceea se aşează în chivot, cu toată luarea – aminte ca să nu curgă din el[2].

Agneţul cel sfinţit în Joia Mare se cuvine a se usca marţi dimineaţă în Săptămâna Luminată[3].

La slujba aceasta, atunci când se rânduieşte, se face şi Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir. În trecut, Sfântul şi Marele Mir se aducea, de obicei, de la Patriarhia din Constantinopol. Pentru prima dată s-a sfinţit în Biserica Ortodoxă Română numai de ierarhi români la 25 martie 1882, apoi după recunoaşterea rangului de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române, el s-a sfinţit sub fiecare din patriarhii noştri.

Prepararea Sfântului şi Marelui Mir se face în primele trei zile ale Săptămânii Patimilor, luni, marţi şi miercuri – la sfârşit turnându-se într-un vas de alabastru după care se aduce în Sf. Altar pentru momentul Sfinţirii.

Sfinţirea se face Joi dimineaţa: după citirea Paremiilor de la vecernia din Joia Patimilor, soborul slujitorilor cântă Troparul şi condacul Rusaliilor. În acest timp patriarhul cădeşte Sf. Altar şi biserica iar arhiereii se adună împrejurul Sf. Mese unde este pus vasul cu Sf. Mir; urmează întâia rugăciune de sfinţire, rostită de patriarh; a doua rugăciune rostită de al doilea ierarh.

sursa: ziarul lumina

La Vohodul Mare Sf. Mir  este purtat de către preoţii rânduiţi – care-l poartă până la uşile împărăteşti, unde îl primeşte Patriarhul; ridicându-l îl aşează pe Sf. Masă în partea stângă.

Urmează rugăciunea a treia după axion (la momentul: „Şi să fie milele….”) şi rugăciunea a patra; făcând semnul crucii de trei ori peste vasul cu Sfântul şi Marele Mir, îl sfinţeşte.

sursa:ziarul lumina

După Liturghie vasele cu Sfântul şi Marele Mir sunt duse la Proscomidiar unde conţinutul se toarnă în vase mai mici, spre păstrare[4].

Sfinţirea Sfântului Mir constituie un eveniment deosebit de important în viaţa unei Biserici autocefale. Această importanţă provine atât din faptul că Sfântul Mir este materia indispensabilă pentru săvârşirea Tainei Mirungerii , pentru sfinţirea bisericilor şi a antimiselor, cât şi din faptul că actul sfinţirii lui constituie una din formele prin care o Biserică naţională îşi afirmă autocefalia ei[5].

Prin mulţimea şi varietatea mirodeniilor din care e făcut, el simbolizează mulţimea şi felurimea darurilor şi a puterilor Duhului Sfânt, care pun în lucrare diferitele virtuţi creştine .

Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir se face în marea Joi la liturghia care se săvârşea odinioară seara după Vecernie, pentru două motive: întâi pentru că, cu o zi înainte, facem pomenirea femeii celei păcătoase care a uns cu mir de mult preţ picioarele Domnului, şi al doilea pentru că sfinţirea strânge în jurul Sf. Altar pe Prea Sfinţiţii Arhierei ca odinioară pe Sf. Apostoli în jurul Mântuitorului şi al mesei de la Cina cea de Taină, ce se prăznuieşte în această zi[6].

Tot în această zi, la sfârşitul Sfintei Liturghii se face rânduiala spălării picioarelor. Altădată ea se săvârşea pretutindeni în Biserica Ortodoxă; acum ea a mai rămas doar la Ierusalim, la Roma, prin unele mânăstiri smerite şi în sufletele simţitoare ale creştinilor, care privesc uimite şi copleşite de nespusă smerenie a Domnului[7].

Gabriel Rădăşanu

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s