Hirotonie


Duminică, 14 martie 2010, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de P.S. Varsanufie Prahoveanul la Mănăstirea Radu Vodă, psaltul Nica Florin-Eugen, membru al corului TRONOS,  a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Mihai Vodă din capitală.

La acest eveniment au participat un sobor de preoţi şi diaconi, psalţi ai catedralei şi apropiaţi ai candidatului.


Scurtă lămurire:

Diaconul este ajutorul preotului şi al episcopului în slujbele bisericii şi îi ajută la săvârşirea tainelor. Totuşi, un diacon nu poate săvârşi slujbele de unul singur.

Cu binecuvântarea preotului sau a episcopului care slujeşte, diaconul conduce comunitatea prezentă în rugăciunile colective şi citeşte din Sfânta Scriptură în timpul slujbelor. De asemenea, el este responsabil de amenajările necesare în timpul slujirilor publice şi îi atenţionează pe oameni la momentele necesare.

În plus, diaconul mai poate realiza şi alte sarcini legate de viaţa Bisericii, din când în când cu binecuvântarea şi sub îndrumarea preotului sau a episcopului său.

Un diacon poate primi binecuvântare de la episcopul sau preotul său paroh să împartă Sfânta Euharistie credincioşilor, fie din al doilea potir Sfânta Liturghie obişnuită unde slujeşte un preot fie la slujba numită obedniţa care se slujeşte atunci când preotul este absent. Cu toate acestea, în niciunul din cazuri, diaconul nu sfinţeşte Sfintele Daruri de unul singur.

Diaconii nu pot binecuvânta, de aceea este inadecvat să ceri binecuvântarea unui diacon şi să-i săruţi mâna. Binecuvântările sunt date doar de preoţi şi episcopi, astfel încât aceste exprimări ale cinstei le sunt rezervate.

Ne bucurăm pentru cinstea-i  acordată. Dumnezeu să-i ajute în misiunea pe care a dobândit-o.

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. alin spune:

    Ce mai stii de Ciprian Varvaruc?

    Apreciază

  2. Felicit pe noul hirotonit. Dumnezeu sa-i harazeasca mult spor duhovnicesc in frumoasa slujire a diaconiei. Doamne ajuta.

    Arhid. Claudiu Condurache – Arad

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s